неделя, 30 ноември 2008 г.

Постни палачинки


Продукти:

1 ½ чаша брашно
½ л. газирана вода
5 с.л. олио
1 – 2 ч.л. захар
1 щ. сол
1 щ. сода бикарбонат

Разтваря се във водата солта, захарта, излива се брашното и замесва рядко тесто.Добавя се содата, олиото и разбърква.Изпичат се на добре загрят тиган, намазан с олио.Готови се мажат с мед, конфитюр или друга плънка и навиват на ролце.

събота, 29 ноември 2008 г.

Гъбена каша


Продукти:

500 гр гъби (аз използвах печурки)
1 глава лук
1 морков
1 чушка
2 с.л. доматено пюре
2 ч.л. червен пипер
4 с.л. брашно
черен пипер
чубрица
сол
магданоз

Лукът, морковът и чушката се нарязват на ситно. Гъбите - на четвъртинки, ако са по-дребни или на по-малки парченца, ако са от едрите. Загрява се олио и в него се изпържват лукът, морковите и чушката. Добавят се гъбите и сол на вкус. Разбърква се и се слага червения пипер. Налива се вода - да покрива зеленчуците и малко отгоре. Слага се доматеното пюре.Оставя се да се готви до готовност на лука и гъбите. Брашното се разтваря в малко студена вода и се изсипва. Оставя се на котлона да заври и се отмества. Слагат се останалите подправки и се поръсва с нарязан магданоз.

неделя, 23 ноември 2008 г.

Постни кафеени меденки


Рецепта на di_ani.


Продукти:


2/3 ч. чаша мед
1/3 ч. чаша захар
2 с.л. олио
2 с.л. кафе еспресо /течно/
1 ч.л. кафе смляно /прах/
1 ч.л. канела
1 ч.л. сода бикарбонат
1 к.л. сол
1 ½ ч.чаша брашно за тестото
½ ч. чаша брашно за разточване


Разбъркват се мед, захар, олио и кафе до разтваряне на захарта.Смесват се с брашното кафе /прах/, канела, сода и сол.Замесва се меко тесто, което се поставя в хладилник за около час.Фурната се загрява на 200 С.Върху хартия за печене, поръсена с брашно се разточва кора с дебелина около 4-5 мм.Изрязват се фигурки по желание.Пекат се в тава, покрита с хартия за печене за около 8-10 мин., без да покафеняват /стават по твърдо хрупкави/.Изчакват се леко да се охладят и махат от хартията.След изстиване могат да се гарнират с какаова или ледена глазура.Съхраняват се в затворен съд, където омекват.Количество около 36 бисквитки според големината

Селска пърленка





Продукти:

1/2 кубче мая (20 гр)
350 мл. топла вода
5 с.л. зехтин или олио
1 с.л. захар
1 с.л.л сол
около 3 ч.ч. брашно

още олио за намазване
шарена сол

От изброените продукти се замесва меко тесто. Оставя се да втаса. Голяма тава се намазва обилно с олио. Тестото се разстила в тавата - трябва да е на тънко. Отгоре се намазва с олио и се поръсва с шарена сол на вкус. Слага се да се пече в студена фурна. Като се изпече се сервира начупена.

събота, 22 ноември 2008 г.

Ябълков щрудел


Продукти:


1 пакет фини кори за баница
5-6 ябълки
2/3 ч.ч. захар
50 гр. стафиди
1 1/2 ч.ч. смлени орехи
галета, ако е нужно
1 с.л. канела
по щипка карамфил и джинджифил
олио

Ябълките се почистват от семената и се обелват. Режат се на тънки филийки. Поръсват се със захарта и подправките. Към тях се прибавят стафидите и орехите и всичко се разбърква добре. Ако ябълките са пуснали много сок, се прибавя галета. Взима се една кора, поръсва се с малко олио. Върху нея се поставя друга кора, поръсена с олио. По средата се разпределя от плънката и се навиват на руло. Подреждат се в застлана с хартия за печене тава. Отгоре се намазват с маргарин или олио. Пече се в загрята фурна до зачервяване. По желание се ръси с пудра захар.

петък, 21 ноември 2008 г.

Печено кисело зеле със свинско



Тази рецепта е от моята баба. Така на село приготвят зеле, обикновено когато се коли прасе. Използва се по-тлъсто месо. Става доста пикантно ястие и е един от любимите ми начини за приготвяне на свинско с кисело зеле.

Продукти:

1 средна кисела зелка
1 1/2 к.ч. ориз
1-2 ч.ч. зелев сок
400 гр. по-тлъсто свинско месо

1 глава лук
1 ч.л. червен пипер
суха целина, джоджен, чубрица,  черен пипер и по желание и вкус лют червен пипер, сол

Зелката се нарязва и се поставя в тенджера да ври с 1 чаша от зелевия сок.. Като поври около 20 минути, в зелето се прави кладенче и там се изсипва измитият ориз. Оризът не трябва да докосва дъното на тенджерата, а под него трябва да има тънък слой зеле. Отгоре се покрива с още от зелето и се оставя да ври на тих огън.

Ако сметнете, че сокът е малко, долейте още. Месото се реже на малки парченца и се пържи добре. Към него се добавя нарязания наситно лук, който не се пържи, а само се опарва при месото. Когато оризът набъбне, (не трябва да остава хрускав) и водата се е изпарила, се прибавят месото и подправките, и всичко се разбърква много добре. Изсипва се в тава и се пече до зачервяване, като не се бърка. Може, като започне да се запича, само малко да се поразмести с решетъчна лъжица.

Пъстърва по Годечки


Продукти за 4 порции:


4 средни пъстърви (~ 1200 гр.)
4 стръка пресен чесън (4 скилидки стар)
4 с.л. оцет
1/2 връзка копър
1/2 ч.л. черен пипер
сол на вкус
брашно за паниране
олио за пържене
1 лимон

Рибите се изчистват, посоляват се и се поръсват с черния пипер. Оставят се в хладилник да отлежат няколко часа. Панират се с брашно и след 15 минути се изпържват в предварително загрятото олио от двете страни. Поставят се в съд с капак. Чесъна се счуква с оцета, размесва се със ситно нарязания копър и пъстървите се поръсват обилно със сместа. Оставят се 5 минути да се мариноват и се поднасят с гарнитура задушени картофи, салата и по 1/4 лимон.


вторник, 18 ноември 2008 г.

Ориз с чушка и моркови


Продукти:
1/2 ч.ч. ориз
2 с.л. олио
1 1/2 ч.ч. вода
5 с.л. домати от буркан или настъргани
1 чушка
1 морков
1 кубче зеленчуков бульон
2 с.л. маргарин
риган и черен пипер
копър

Олиото се загрява и в него се изсипва измития ориз. Изпържва се добре. Слагат се доматите и се налива водата. Слага се бульонът и подправките. Оризът се сварява. Трябва да попие всичката вода. Чушката се нарязва на кубчета или лентички. Морковът се настъргва. Към вече сварения ориз се добавят маргаринът и зеленчуците. Всичко се разбърква добре. Жставя се още минута-две. Отстранява се от огъня и се поръсва с нарязан копър.
Могат да се добавят кисели краставички и маслини на вкус.

понеделник, 17 ноември 2008 г.

Салата-торта


Продукти:
1 кг чисти сварени и обелени картофи
1 буркан кисели краставици
400 гр шунка
4 варени яйца
200 гр крема сирене
400гр майонеза
1 пак. желатин (на д-р Йоткер малките) в 120 мл ода

За украсата: 1 майонеза, луканков салам, пастърма, луканка, шунка, филе, яйца, кашкавал, пушено сирене, маслини или по избор

Желатина се накисва в студена вода да набъбне. През това време във форма с падащи страни (или подобна цилиндрична) облепена със стреч фолио (или просто найлон) се настъргват половината картофи. Притискат се хубаво с ръка по дъното и по края на стените. Отделно се нарязват шунката; краставиците; настъргват яйцата; останалите картофи; смесва майонезата с крема сиренето и разбива хубаво. Желатина е вече готов и се смесва със сместа на крема сиренето и майонезата. Разбърква се хубаво. С около 1/3 от тази смес се заливат картофите. Бързо се поставят шунката; след това краставиците, притиска се хубаво с ръка и залива с втората 1/3 от сместа (много бързо се желира и сгъстява, а е хубаво да се *вмъкне* в останалите дупчици на продуктите) Поръсват се и настърганите яйца и след тях картофите. Залива се с последната 1/3 от майонезената смес. Прибира се в хладилник за 2-3 часа да стегне. През това време се приготвя украсата - на фунийки, на розички, на лилии и тн., яйцата са с извадени жълтъци, които са смесени с меко сирене + лъж. горчица. и пак шприцовани. Жълтите фунии са кашкавал/сирене за тост - онези тъничките и меки, различни видове, много лесно се работи с тях. Изважда се тортата и маха металния пръстен - трябва да не падне (аз бях готова да правя руска салата, ако стане това) и намазва с шпатула цялата *торта* тънко с майонеза. Настъргва се кашкавал и *хвърля* по външността, за да залепне. Украсява се по желание.
Рецептата е на Пепчо в Гответе с мен! Благодаря много! Гостите ми много се впечатлиха от тази торта! Аз направих половин доза в правоъгълна форма за кекс. Спазила съм абсолютно точно всички указания и всичко се получи перфектно.

неделя, 16 ноември 2008 г.

Пилешка кавърма


Продукти:


1,200кг бяло месо от пиле, нарязано на кубчета
300гр гъби - нарязани на 2
дребните цели
4 глави лук - нарязани на полумесеци
2 скилидки чесън - ситно нарязани
парче праз - около 10см. ситно нарязано
1 чушка
400мл доматен сок (или 4 лъжици доматено пюре + 300мл бульон)
150 мл винопо
1 каф. л. чубрица, черен пипер и суха целина

1 ч.л. захар или мед
2 кубчета пилешки бульон


Всичко това се поставя в тенджерата и като заври се намалява котлона на слабо. След около 40 мин месото е омекнало.Прибавят се 2 даф листа.Изчаква се да поври още 7-8 мин.Сгъстява се соса с 1 л нишесте (ако се налага).


Източник: Пепи

петък, 7 ноември 2008 г.

Кашкавал на фурна в гювечета




Продукти за 4 броя:

500 гр. кашкавал
5 с.л. брашно
4 яйца
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
50-60 гр. краве масло
щипка-две сол
черен пипер и чубрица на вкус

Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Брашното се разбърква с част от млякото. Добавят се яйцата и всичко се разбива леко с тел. Тази смес се добавя към настъргания кашкавал. Долива се останалото мляко, като се внимава сместта да не стане прекалено течна. Прибавят се подправките.
Дъното и стените на гювечетата се намазват с половината от маслото. Сместта се разпределя равномерно в съдовете. Отгоре се поставят парченца от останалото масло. Гювечетата се поставят в студена фурна и се пекат на умерена температура до пълна готовност. След като порозовеят достатъчно, можете да проверите дали са готови с дървен шиш-като прободете сместа и не изтича нищо на повърхността, значи гювечето е готово.
Аз сервирах в два варианта - част от гювечетата обърнах върху чиния, а другата част - заедно с пръстения съд.

четвъртък, 6 ноември 2008 г.

Гювече с коприва


Продукти за 6 бр.

около 500 гр. почистена и нарязана коприва
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 ч.ч. нарязани домати
1 с.л. червен пипер
2 с.л. брашно
6 яйца
магданоз
масло за мазане на гювечетата

Копривата се попарва с гореща вода, изцежда се и се нарязва. Лукът се нарязва на ситно и се задушава  в малко олио. Добавя се копривата и червения пипер, и се налива около един пръст вода. Оставя се да се задуши. След около 15 минути се прибавят доматите. Брашното се размива в малко вода и се добавя към копривата. Като поври се измества от огъня и се прибавят ситно нарязаните магданоз и чесън. Гювечетата се намазват с масло и в тях се разпределя сместа. Поставят се в студена фурна. Когато заврят, се изваждат от фурната и се чупи по едно яйце, върху което се поставя парченце масло. Гювечетата се връщат във фурната, докато  се сготвят яйцата.

сряда, 5 ноември 2008 г.

Запечени броколи


Продукти:


300 гр. замразени броколи
300 гр. гъби
100 гр. шунка
200 гр. кашкавал
50 гр. краве масло
сол, черен пипер

Гъбите се почистват и нарязват на по-едро. Смесват се с броколите и шунката в подходящ за печене съд. Много добре стават на керемида. Подправят се със солта и пипера и върху тях се поставят парченца краве масло. Слагат се да се пекат. (Ако ги сложите в керамичен съд, то нека фурната е студена, ако пък са в тавичка - може и в топла фурна) След като вече са се изпекли до готовност, се поръсват с настъргания кашкавал. Връщат се във фурната и се допичат до разтопяване на кашкавала.

понеделник, 3 ноември 2008 г.

Бисквитки


Има едни сладки, които се казват млечен шприц. Много ги харесвам, но за съжаление мога само да си ги купувам, защото нямам рецептата. Миналата година се опитах да я намеря, но не успях. Попаднах на рецептата на kanela от Гответе с мен! и реших да я пробвам. Вярно, че не това беше вкусът, който търсех, но все пак и тези сладки се получиха много вкусни.

Продукти:
300г брашно
150г краве масло
135г пудра захар
125г прясно мляко
кора от един лимон
1 бакпулвер

Маслото с пудрата захар се избиват до побеляване.Към тях се прибавят по малко от брашното и по малко от млякото с бакпулвера. Добавя се настърганата лимонова кора и се замесва средно меко тесто. Тестото може да се разточи на кора и да се направят бисквитки или пък да с шприцоват, както направих аз. А може също да се направят топчета, които да се притиснат с вилица и да им останат шарките отгоре.

Аз предпочетох да ги слепя, като приготвих пълнеж от следните продукти:


1/2 бурканче мармалад

50 гр. краве масло

50 гр. шоколад

Шоколадът се разтопява на водна баня и се добавя към маслото и мармалада. Всичко се разбърква добре и бисквитките се слепват по две. Част от тях потопих в разтопен шоколад.

Линцери


Наближава Коледа и вече е време да помислим какви лакомства ще предложим на семейството си. Ще започна с една чудесна рецепта за линцери. Приготвят се много лесно, а можете да включите и децата да ви помагат.
Добре е да се направят поне седмица преди празника, за да могат да омекнат.

Продукти:

200 гр. маргарин
3 жълтъка
100 гр. захар
2 ванилии
кората от един лимон(настъргана)
около 400 гр. брашно
ягодово сладко за слепване
пудра захар за поръсване

От изброените продукти се омесва меко тесто. Разточва се на лист с дебелина около 5 мм. и от тестото се изрязват фигурки с формички за сладки. Фигурките се постават в застлана с пекарска хартия тава. Пекат се в умерена фурна до леко порозовяване. Готовите сладки се слепват по две със сладкото и се поръсват с пудра захар.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...