петък, 31 октомври 2008 г.

Свинско с кисело зеле по баварски


Продукти:


750 г свински гърди
1 кисела зелка
250 мл бира
100 мл зелева чорба
4 скилидки чесън
1/2 глава лук
2 кубчета зеленчуков бульон
6 с.л. олио
1 с.л. кафява захар
1 ч.л. ким
сол, черен пипер

Гърдите се нарязват и поставят в тава. Овкусяват се с наситнения чесън, черен пипер и сол. Пекат се около 10 минути в предварително загрята фурна и се изваждат от тавата. Зелето се нарязва и се поръсва със стритите бульони и кафявата захар. Прибавя се нарязания лук и кима, и се залива с бирата. Тавата се покрива с фолио и зелето се пече в загрята фурна около 1ч. След това се изважда и върху него се нарежда месото. Полива се с олиото и зелевата чорба и отново се завива с фолиото. Пече се още час.


Забележка: Получи се изключително вкусно ястие, но при мен солта дойде една идея повече. Следващия път ще намаля зеленчуковия бульон.


събота, 25 октомври 2008 г.

Орехова торта "Ия"




Продукти:

Блат:

5 яйца
1 1/2ч.ч. захар
2 ч.ч. ситно смлени орехи
3 с.л. какао
3 с.л. брашно
1/2 пакетче бакпулвер

Глазура:
150 гр. тъмен шоколад
50 мл. прясно мляко
1 с.л. краве масло
3-4 с.л. конфитюр от портокалови корички
зелени смокини от сладко
3-4 натрошени целувки
3с.л. ром

За крема използвах 2 пакетчета крем без варене ванилия. Можете да го замените с друг крем по ваше предпочитание.


Яйцата се разбиват със захарта и се прибавят останалите продукти. Всичко се разбърква до хомогенна смес и се изсипва във форма за торта, застлана с хартия. Блатът се изпича в умерена фурна. Оставя се да изстине и се разрязва на две. Едната част се напоява се с рома и се поставят нарязаните смокини и портокаловите корички. Върху тях се натрошават целувките. Изсипва се част от крема и се поставя горния блат. Отново се намазва с крем. Върху крема се изсипва разтопения на водна баня шоколад с млякото и маслото. По рецепта върху шоколада трябваше да има печени до златисто обелени бадеми, но аз не разполагах в момента с такива и ги пропуснах. Отстрани отупах тортата с орехи.

Източник Ия.


петък, 17 октомври 2008 г.

Кекс с мармалад и локум


Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. вода
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
2 1/2 ч.ч. брашно
5 пълни супени лъжици мармалад(може и малко повече)
1 кутия локум

Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се останалите продукти и всичко се разбърква много хубаво. Локумът се нарязва на малки парченца. Половината от сместта се изсипа в предварително намаслена и набрашнена форма. Локумът се овалва в брашно и се нарежда отгоре. Върху него се изсипва останалото тесто. Пече се в предварително загрята фурна. Като се извади се поръсва с пудра захар.


Към тестото може да се добавят и 1 ч.ч. счукани орехи.

Също така можете да изпечете в тава, а не във форма за кекс.

Еклери


Преди да открия рецептата на еклерите на Иви от Гответе с мен си мислех, че това е много трудна работа и се изискват специални умения. Като видях тази рецепта обаче реших да я изпробвам и се оказа, че да направиш еклери въобще не било толкова трудно. Стават лесно и много бързо. Ако и вие като мен сте си мислили, че тази работа не е за вас, значи сте попаднали на подходящата рецепта!



Продукти:


За еклерите:

1 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша брашно
3-4 яйца (зависи от големината им)

За ваниловия крем:

1/2 литър прясно мляко
5 пълни лъжици брашно
1/2 чаша вода
7-8 лъжици захар
50 г масло
3 ванилии

Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя брашното и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. Маха се от котлона и се оставя да изстине. След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. Тесото става още по-гъсто и лепкаво. С помощна на лъжица се гребва малко от сместа и се поставя в тавата (трябва да има известно разстояние между всяко еклерче, да не са плътно едно до друго), която или е намаслена или е покрита с хартия за печене.Не е нужно оформената с лъжицата формичка да е идеална , защото при печенето те си се оформят . Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 30 минути.

Ваниловият крем се приготвя като към заврялото със захарта мляко се добавя размитото с малко вода брашно.След това се бърка непрекъснато няколко минути, слага се и маслото и се бърка още няколко минути.Накрая се добавят ванилийките.Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крем.

Готовите еклери се поръсват обилно с пудра захар или по желание може да им се направи заливка от шоколад или карамел. Получават се около 25-30 еклера.


За глазура аз разтопих едно пакетче бонбони лакта на водна баня и добавих краве масло - да се разреди сместта, за да може да се намажат еклерите.

неделя, 12 октомври 2008 г.

Тиквен сладкиш



Това е поредно-то ми предложение с тиква. Получи се без да имам ясната идея какво точно правя, но експериментът се оказа изключително успешен. Имах останала малко тиква, която трябваше да използвам и изведнъж ми хрумна да направя сладкиш с нея. Резултатът е много вкусен!


Продукти:

2 ч.ч. настъргана тиква
2 ч.ч. брашно
4 яйца
1 ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
1 ванилия
1 ч.л. бакпулвер
За заливката:
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. вода
2/3 ч.ч. краве масло
Яйцата се разбиват със захарта. Прибавя се олиото и се разбърква. Добавят се брашното, канелата, ванилията и бакпулверът и сместта се разбърква хубаво. Накрая се прибавя тиквата. Сместта се изсипва в намаслена и набрашнена тава. Пече се в предварително загрята фурна.

Продуктите за заливката се смесват в малка тенджерка и се слагат на огън да заврят. След като се изпече сладкишът, се надупчва на много места с дървен шиш и се залива със заливката. Оставя се да изстине и се сервира студен.

събота, 11 октомври 2008 г.

Пълнени чушки с кайма и ориз


Пълнените чушки с кайма и ориз са едно много любимо ястие у дома по всяко време от годината. А това е любимата ни рецепта за приготвяне.

Продукти:

10 чушки
300 гр. кайма
1/2 ч.ч. ориз
1 домат
1 морков
1 скилидка чесън
1 глава лук
1 ч.л. червен пипер
чубрица
черен пипер
сол
брашно
олио




Дребно нарязаният лук, морковът и чесънът се задушават в олиото, след което се добавя оризът и се пържат 3-4 минути. Добавят се каймата и се изпържва, докато стане на трохи. Слага се доматът, нарязан на ситно или настърган. Налива се 1 ч.ч. вода и се прибавят подправките. Сместа се оставя на тих огън, докато оризът поеме водата. Чушките се почистват от семената, продупчват се на едно-две места, поръсват се отвътре със сол и се оставят да престоят 5-6 минути, след което се пълнят със сместа и се потапят в брашно.












Така приготвените пълнени пиперки с кайма и ориз могат да се изпекат в тава или да се сварят в тенджера. Ако ги предпочитате печени, сложете ги в тава и ги залейте с посолена вода. Печете в загрята фурна. Ако пък обичате пълнените чушки сварени - сложете ги в тенджера, захлюпете ги с обърната чиния, залейте с вода и варете на бавен огън.

Пълнените чушки винаги сервирам с чудния сос фрикасе с кисело мляко на Жоро от Гответе с мен!

Продукти:

1 кофичка кисело мляко
3 с.л.зехтин (краве масло по изключение)
3 с.л.брашно
450 гр.вода
1 жълтък
сол на вкус (кубче булъон)

Запържва се брашното в мазнината до златисто, добавят се останалите съставки, разбива се с пасатор и се вари около 5 мин.с постоянно разбъркване.

четвъртък, 9 октомври 2008 г.

Пай с тиква




Тиквата е изключи-телно полезна за човешкия органи - зъм. Тя съдържа най-разноо - бразни минерал-ни соли, микроелементи, витамини, лесно усвоими захари, растителни ензими, пектини и багрила. С тиквата може да се приготвят много рецепти - десерти, сладкиши, салати, мармелади, торти, кремове, дори супи и основни ястия. Днес аз ще предложа един много вкусен пай с тиква.

Продукти:

1 1/2 ч.ч.брашно
1/3ч.ч. студена вода
3/4 до 1 ч.ч. масло или маргарин

3 ч.ч. сварена или печена пасирана тиква
4 яйца
2 ч.л. канела
1 ч.ч. смлени орехи

Смесват се брашното и маслото и постепенно към тях се добавя водата. Тестото се омесва добре и от него се отделя малка част. Останалото се разточва на кръг. Поставя се в тава, подходяща за пай, като се внимава да покрие добре и стените на тавичката.


Смесват се тиквата и останалите продукти и се разбиват с миксер. Сместта се изсипва върху тестото и се слага да се пече в предварително загрята фурна. Отделеното тесто се разточва и от него се нарязват ленти. Малко преди да се изпече напълно, паят се изважда от фурната и върху него се подреждат лентите на решетка. Връща се обратно и се пече до готовност.

сряда, 8 октомври 2008 г.

Тиква с мляко


Много обичам тиква с мляко от малка още. Тогава я приготвя-ше баба ми. Спомням си уреда, с който я разбъркваше. Съвсем скоро разбрах, че се нарича качамилка. Е, днес аз използвам пасатор или миксер, за да разбия тиквата с млякото. Доста по-лесно е. Дори може и да не се разбиват - както съм направила и аз този път.


Продукти:


около 1 - 1,200 кг. почистена и нарязана на парченца тиква
1 л. прясно мляко
200 - 250 гр. захар
вода

Тиквата се измива и се поставя в тенджера. Залива се с малко вода - да покрие половината тиква и се сварява. Когато уври хубаво, се прибавя предварително свареното прясно мляко. Разбърква се. Прибавя се захарта - посоченото количество е примерно. Всичко зависи от сладостта на тиквата и от вашия вкус.

Тук вече можете да постъпите по два начина - или да оставите тиквата на парченца и да сервирате така, или да пюрирате и да стане вкусен крем.


вторник, 7 октомври 2008 г.

Негърче


Продукти:

125 г масло
1 1/2 ч.ч. захар
3с.л. какао
1 пакетче горещ шоколад на прах
1ч.ч. прясно мляко
1 ванилия
3 яйца
2ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер

Маслото се смесва със захарта, какаото и шоколадът на прах. Сипват се прясното мляко и ванилията и се разбърква на умерен огън до получаването на еднородна смес. Отделят се 10 с. л. от получената заливка за глазурата. Яйцата се разбиват с миксер, след което се изливат в какаовата смес. Добавят се брашното и бакпулверът и се разбърква. Изсипва се в намазана с олио тавичка и се изпича във фурна. Изчаква се да изстине и се надупчва с помощта на вилица. Намазва се с отделената за глазура смес.

събота, 4 октомври 2008 г.

Палачинки без мляко


Тези палачинки правя, когато вкъщи искат бързо палачинки, а млякото отсъства от хладилника.


Продукти:


3 яйца
около 350 мл вода
20 с.л. брашно
1 ванилия
1ч.л. захар
1 щипка сол

масло за намазване на палачинките
пълнеж по желание


Яйцата се разбиват с тел. Добавят се останалите продукти. Водата се прибавя внимателно, като се преценява гъстотата на тестото - да е като боза. Понякога остава малко от нея, а друг път се налага да доливам. Тиган се нагорещява и се намазва с парченце масло или капки олио. Излива се един черпак от сместа и се изпича от двете страни. Като се извади, готовата палачинка се намазва с масло. Пълнежът е по желание - сладък или солен.
Когато приготвям палачинките със сладък пълнеж, прибавям една ванилия към тестото, а когато са солени, я пропускам.