неделя, 31 август 2008 г.

Кошнички с пикантни пилешки хапки и зеленчуци



Ако търсите рецепта, лесна за изпълнение и много ефектна, сте попаднали на точното място! С приготвянето на тези вкусни кошнички по рецепта на Пепчо от Гответе с мен! можете да впечатлите и своите гости или любими хора.


Продукти:

700-800 гр пилешко филе
60-70 мл водка/ ракия
50 мл. соев сос
сока на 1 лимон
1 ч л захар
1 к л сол
150 гр грах
3 средни картофа - сварени
2-3 едри моркова
150 гр обезкостени маслини
1 чушка
250 гр. гъби
300 мл кетчуп
2 с л чили-сос
50 мл олио/зехтин

За кошничките:

1/3 кубче мая (около 15гр)
300 мл прясно мляко
1 ч л сол
1 ч л захар
около 550 гр брашно (еластично тесто)


Месото се нарязва на хапки и маринова в затворена купа в хладилник за поне 2-3 часа. От продуктите за кошничките се омесва тесто и оставя да удвои обема си на топло. Точи се на кора, дебела около 3-4 мм. Изрязват се сравнително големи кръгове - около 15 см (всъщност така порцията излезе доста голяма ) Вземат се купи/панички и се намазват хубаво от външната страна с олио. Готовите кръгове се поставят върху дъната им, като съвсем леко се извиват навън до отвора на купата. Обръщат се върху тава за печене и оставят на топло да втасат още 1/2 ч. Пекат се по нормалния начин. Отделят се с помощта на нож, ако трябва. Месото се изцежда от маринатата (но не чак до сухо). Поставя се в тиган с олиото, граха, нарязаните на едро гъби и нарязаните моркови. Покрива се с капак и се оставя да покъкри 10-15 мин. Маха се капака и прибавят нарязаните маслини, нарязаните на кубчета картофи и чушката. Така се запържва до готовност. Залива се с кетчупа и чили соса и оставя да задуши още 3-4 мин. Сервира се в купичките от тесто, като се оставят да поемат 5-6 мин., за да може и те да се напоят със соса.

Рулца от тиквички


Продукти:


3 бр. тиквички
6 печени чушки (за предпочитане червени, но аз нямах)
1 пакетче крема сирене (125гр.)
250 гр. бяло саламурено сирене
1 пак. краве масло (125гр.)
5 с.л. кисело мляко
1/2 връзка копър
черен пипер
2 ск. чесън (или щипка-две на прах)
брашно за овалване
сол

Тиквичките се нарязват по дължина на тънички парчета и се овалват в брашното. Изпържват се в сгорещена мазнина. Приготвя се пълнежът от крема сиренето, сиренето, маслото, нарязания копър, млякото и чесъна и черния пипер, като всичко се разбърква до хомогенна смес. Взима се парче тиквичка, върху което се слага парче печена чушка по цялата дължина на тиквичката. В единия край се слага с лъжичка от пълнежа и се завива на рулца. Забожда се с клечка за зъби.


Това предложение е чудесно за предястие и много се нрави на моите гости.

четвъртък, 28 август 2008 г.

Баница от стар хляб




Понякога вкъщи се случва да остане хляб от предни дни. Освен пържени филийки или принцеси от него приготвям тази баница.
Ето как я правя:
Продукти:


половин стар добре изсъхнал хляб
6 яйца
1 кофичка кисело мляко
350 гр. сирене
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. вода
1 ч.л. сода

Хлябът се нарязва на малки кубчета. Яйцата се разбиват леко ( с вилица). Натрошава се сиренето и се прибавя към яйцата. Содата се разбърква с киселото мляко и то се изсипва при яйцата. Добавят се олиото и водата и се разбърква добре. Тава се намазва с малко олио и хлебните късчета се разстилат в нея. Заливат се със сместа и се пече в предварително загрята фурна.


Пилешки рулца


Продукти:


4 бр. пилешка пържола от бут
200 гр. гъби
2 триъгълни -чета топено сирене
200 мл. бяло вино
сол, черен пипер

Пържолите се начукват и подправят със солта и пипера. Гъбите се нарязват на ситно и се задушават в малко масло за кратко. Разпределят се върху пържолите и върху тях се слага по половин триъгълниче топено сирене. Завива се на стегнато руло и се забожда с клечки за зъби. Поставя се в тава и се залива с виното. Тавата се покрива с фолио и се пече в загрята фурна. Накрая фолиото се отстранява, за да се получи запечена коричка. При сервиране се залива с получения сос. Гарнира се с картофено пюре.

Топеното сирене може да се замени с кашкавал.

понеделник, 25 август 2008 г.

Гювечета с колбас


Продукти за едно гювече:

100 гр. сирене
50 гр. шпек салам
1 домат
3 с.л. олио
1 ч.л. чубрица
1/4 прясна чушка
1 яйце

Чушката се нарязва на ситно и се слага в гювечето. Половината домат се нарязва и се слага при чушката. Сиренето се натрошава отгоре. Полива се с олиото и се прибавя чубрицата. Саламът се нарязва на кръгчета и се слага вътре. Всичко се разбърква и отгоре се слагат парчетата от другата половина на домата. Чуква се едно яйце, което се пробива леко с нож. Полива се с останалото олио. Слага се в микровълнова на средна степен за пет минути. Сервира се с люта чушка.

неделя, 24 август 2008 г.

Боб със свинско


1 кг. свински кокали
1 купичка боб
1 гл. лук
1 чушка
2 домата
сол, джоджен, чубрица, магданоз и девисил

Бобът се почиства и се слага да кисне от предната вечер. Кокалите се измиват и се слагат да врят. Като се запенят се махват от котлона и се измиват. Бобът се слага да се вари, като му се изхвърля първата вода. Месото и бобът се събират заедно и се слагат да се варят заедно с нарязаните лук и чушка. Когато бобът е почти готов, се слагат солта, доматите и чубрицата. Месото се обезкостява и се връща при боба. Наръсва със ситно нарязаните свежи подправки.

Пилешка супа



Продукти:
1 пиле
1 глава лук
1 голям морков
1 парче целина
2-3 картофа
1/2 ч.ч. фиде
2 домата
1 яйце
1 к.ч. кисело мляко
2 с.л. брашно
сол, черен пипер, чубрица, магданоз


Пилето се слага да се свари цяло или нарязано на порции със солта, като периодично се отпенва. Когато се отпени напълно се прибавят нарязаните лук, целина и моркови. След като месото е сварено, се изважда. Част от него се нарязва на ситно. Картофите се обелват и се нарязват на ситни кубчета. Месото и картофите се връщат във врящия бульон и се прибавят подправките. Когато картофите са сварени, се слагат и настърганите домати и фидето. Като изврят доматите супата се застройва.

Застройката се прави като се разбие яйцето с киселото мляко и брашното и се сложи на котлона като се бърка непрекъснато докато заври. Добавя се по един чирпак от булъона като се разбърква хубаво. После се връща на тънка струйка в супата. Накрая се поръсва със ситно нарязания магданоз.


Раирани кифлички с кашкавал


Каня се да направя тези кифлички от първия миг, в който видях рецептата на marabu в Гответе с мен! Незнайно защо все отлагах приготвянето им, но сега съжалявам, че не съм ги направила по-рано. Тестото е много приятно и с него се работи много лесно. В оригиналната рецепта пълнежът е от кашкавал, но аз ги направих и с локум и с мармалад. Следващия път ще пробвам със сиренце.



Продукти:


200 мл прясно мляко
2 с л захар
1 1/4 ч л суха мая
или 18 г прясна мая
1 ч л сол
20 г краве масло
или 20 мл олио
300-320 г брашно
150 г нарязан кашкавал тип Гауда
1 яйце
1 с л прясно мляко
1 ч л олио

Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно.. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.. Брашното се пресява заедно със солта, добавя се захарта, млякото и шупналата мая.. Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото (олио).. Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.. Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.. Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.. Бухналото тесто се разделя на 16 топки (1 топка = 37 г). Всяка топка се разточва на овална питка.. В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза. Навиват се кифлички.. Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу. Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.. Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио. Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят.

сряда, 20 август 2008 г.

Кюфтета с патладжани на шиш


Тази рецепта се получи като комбинация от две рецепти на Кеми от форума на http://www.gotvetesmen.com/




Продукти:

3-4 патладжана (около 1 кг.)
500 гр. кайма
около 100 гр. кашкавал
1 домат
1 чушка
1 гл. лук
5 скилидки чесън
черен пипер
кимион
чубрица
магданоз







Каймата се смесва с много ситно нарязаните лук, чесън и чушка и подправките. Патладжаните се обелват и се нарязват на кръгчета. Посоляват се и се оставят да се изцеди горчилката. Доматът се нарязва на тънки кръгчета.Взимат се две кръгчета патладжан, между които се поставя парченце кашкавал. Този "сандвич" се обвива в кайма и се поставя на шиш. Редуват се "сандвич", парче домат, кръгче патладжан. Слага се в намазана с мазнина тава и се пече в умерена фурна. Аз сервирах с доматен сос.

вторник, 19 август 2008 г.

Гювечета със сирене и кашкавал



Дъното и стените на гювечето се намазват с масло. Един домат се нарязва на тънки кръгчета и, които се "залепват" върху маслото. Кашкавалът се нарязва на парчета, дълги колкото стените на гювечето и се поставя върху доматите. Слага се още един ред домати. В образувалото се гнездо се натрошава сирене. Налива се малко вода - максимум до 1/4 от гювечето и се счупва едно яйце. Върху него се слагат 2-3 малки парченца масло. Жълтъкът се пробива леко с остър нож и се пече в микровълновата на средна степен 5 минути.

Типови хлебчета


Продукти:
около 600 гр. типово брашно
300 мл. топла вода
1/2 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио


Маята се разтваря с водата и захарта. Оставя се да шупне и от продукти се замесва меко тесто. Ако е необходимо се добавя още брашно. Тестото се оставя да втаса докато удвои обема си. Разделя се на 10 части, от които се оформят хлебчета. Хлебчетата се слагат в застлана с хартия за печене тава и се поръсват със сусам, ленено или маково семе. Пекат в студена фурна.

понеделник, 18 август 2008 г.

Свински джолан под фолио


Продукти:

свински джолани(при мен бяха 4)
червен пипер
черен пипер
индийско орехче - сложете малко, не прекалявайте с него, защото има много силен вкус
чесън на прах
сол

1 кг.картофи
2 големи моркова
300 гр. гъби
1 глава лук
2-3 глави чесън
няколко зърна бахар
черен пипер
сол



Месото се посолява с подправките и се оставя да престои в хладилник за 24 часа.Зеленчуците се нарязват на едро - картофите на половинки, морковите - на по-дебели кръгчета, лукът - на полумесеци, гъбите - на четвъртинки. Чесънът се слага цял. Всичко се поставя в тава и се смесва с подправките . Налива се вода около един пръст. Отгоре се поставят овкусените джолани. Завива се с фолио. Слага се да се пече в загрята фурна на 200 градуса, а след като заври, се намаля на 160-170 (всеки си познава фурната и знае колко е силна) и се пече още около 3 часа. Месото става като мозък. Много е вкусно...

неделя, 17 август 2008 г.

Пиле със сусам


Аз направих тази рецпта с пилешки бутчета, но могат да се използват и други части от пилето (става много сполучливо и с крилца). Ето продуктите, които използвах:


5 пилешки бутчета(само долната част - кълката )
7 с.л. кисело мляко
3 с.л. майонеза
2 с.л. кетчуп
1/2 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. смлян черен пипер
1/2 ч.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
галета и сусам за овалване
Смесват се киселото мляко, майонезата, кетчупът и подправките. Пилешките бутчета се овалват добре с тази смес и се оставят да престоят няколко часа в хладилник (колкото повече, толкова по-добре )В огнеупорна тава се слага малко олио и се поставя в нагорещената фурна да се загрее. Бутчетата се изваждат от маринатата и се овалват в смесената със сусам галета. Поставят се в горещата мазнина и се пекат. Когато леко се запекат отгоре, се обръщат от другата страна. Процедурата с обръщането се повтаря два пъти, докато хванат хрупкава коричка.Да ви е сладко!

събота, 16 август 2008 г.

Рулца със сирене


Продукти:

3 яйца
5 с.л. олио
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
брашно за средно меко тесто
сирене

От продуктите (без сиренето) се замесва тесто, което се разделя на три топки.Всяка една се разточва на тънко и се поръсва със сирене и олио. Поставят се една върху друга и се завиват на руло.Режат се охлювчета, които се поставят в намаслена тава. Върху всяко охлювче се поставя парченце масло. Пече се в предварително загрята фурна. Ако искате да са мекички, когато ги извадите, ги поръсете с вода. Ние ги предпочитаме по-хрупкави и аз пропускам тази процедура

петък, 15 август 2008 г.

Заешка яхния




Продукти:


1 заек
2 моркова
4 глави лук
2 печени чушки
250 гр гъби
1 резен целина
150 мл червено вино
5 главички чесън
500 гр картофи
3 домата
3 ч.л. червен пипер
чубрица, дафинов лист, чер пипер на зърна, бахар
4 с.л. брашно
магданоз



Заекът се нарязва на порции. Измива се и се подсушава. Зеленчуците се нарязват на едро. В по-голям съд се слага олио, колкото да покрие дъното. Загрява се и се слага заешкото да се изпържи. Когато месото леко порозовее, се изважда и в същата мазнина се изсипват зеленчуците и гъбите. Когато се изпържат добре, се слага червеният пипер, разбърква се добре и се налива виното. Връща се месото при зеленчуците и се добавят подправките.Когато виното изври на половина се долива с вода, колкото да покрие месото. Оставя се да къкри на тих огън. Когато месото е готово, се добавят картофите, а 7-8 минути по-късно и настърганите домати. Вари се още десетина минути. Брашното се смесва с малко вода до гладка каша и се изсипва в яхнията. Оставя се 1-2 минути на котлона и ястието се отстранява. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.














четвъртък, 14 август 2008 г.

Млечна баница


Продукти:


1 пакет домашна юфка
1 1/2л. прясно мляко
8 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
2 ванилии
50 гр. краве масло
5 с.л. кафявя зяхар

Юфката се изсипва в тава и се слага в гореща фурна да се препече(около 5-7 минути). Яйцата се разбиват леко със захарта и към тях се добавя млякото и ванилията. Сместта се изсипва върху препечената юфка. Отгоре се поставят парченца масло и баницата се връща във фурната. Пече се докато порозовее. Изважда се от фурната и се поръсва с кафявата захар. Връща се обратно и се допича още 7-8 минути.Да ви е сладко!

вторник, 12 август 2008 г.

Кюфтета от кайма и картофи


Продукти за 12 броя:

250 гр. кайма
2 средни картофа(пак около 250 грама)
2 филии сух хляб
1 малка глава лук
1 яйце
1 ч.л. чер пипер
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. индийско орехче
1 с.л. пюре от чушки
1/2 ч.л. сол
дивисил
магданоз
галета за овалване

Картофите се настъргват на най-ситно ренде. Към тях се добавя накиснатия във вода хляб(изцеден) и сухите подправки. Лукът се нарязва наситно и се добавя към картофите. Прибавя се каймата и яйцето и всичко се омесва много добре. Накрая слагаме пресните дивисил и магданоз. Сместта се оставя за около половин час в хладилник. След това се оформят топчета, които се овалват в галета. Сплескват се леко и се пържат в сгорещено олио. Когато съвсем леко се запържат, се обръщат от другата страна. И после отново се обръщат и така 2-3 пъти до готовност.Получиха се много приятни и леки кюфтенца. Добър апетит!

понеделник, 11 август 2008 г.

Яхния от зелен боб с кюфтенца



Продукти:
400-500 гр. зелен боб
500 гр. кайма
1 глава лук
1 морков
2 домата (или от консерва)
3/4 к.ч. ориз
1 ч.л. червен пипер
3-4 с.л. брашно
чубрица, черен пипер, сол

Зеленият боб се изчиства и нарязва. Попарва се с гореща вода. Лукът и морковът се режат и се слагат да се задушат в малко мазнина. Прибавя се бобът да се задуши и той докато леко си промени цвета. Слага се червения пипер. Налива се вода и се оставя да ври. През това време се смесват каймата и ориза и се правят топчета горе-долу с големина на яйце. След като бобът е врял около 20 минути се прибавят кюфтетата. Доматите се настъргват и когато кюфтенцата и фасулът са вече сварени, се прибавят към ястието. Слагат се подправките. Когато доматите изврят, се прибавя размитото в малко вода брашно. Оставя се само да заври и се отмества от котлона. Поръсва се с магданоз.

*По желание 20 минути след като сте сложили кюфтенцата, можете да добавите и 3-4 нарязани картофа.


събота, 9 август 2008 г.

Ефектен кекс


Много вкусен кекс по рецепта на labrex oт www.bg-mamma.com
Продукти:

250 гр маргарин или краве масло
1 ч.ч. захар /от 250 мл течност/
0,5 ч.ч. прясно мляко /когато нямам прясно вкъщи, слагам в чаша 3-4 с.л. кисело мляко и го разбивам с малко водичка на айрян до половин чаша/
4 с. л. какао
4 яйца
2 ч.ч. брашно
0,5 ч.л. сода за хляб, изгасена с оцет
ванилия

Захарта,маслото и млякото разделяме наполовина в две тенджерки. В едната добавяме какаото и разбъркваме хубаво със захарта, преди да сложим млякото и маслото.Слагаме тенджерките на огън до стопяване на захарта и маслото – до получаване на гладка маса.Не е нужно да се вари, започне ли да завира – сваляме от огъня.Оставяме тенджерките да се охладят. В това време разбивате с миксер яйцата на пяна. Приготвяте си по една ч.ч. брашно за двете маслени смеси и слагате брашното и угасената сода.Разбитите яйца също делите на две и изсипвате в маслените смеси. Разбива се. Добавя се и брашното – по 1 ч.ч. в двете смеси. Разбива се с миксер и е готово. В бялата смес слагате ванилията. Вземат се два найлонови плика, изсипва се какаовата смес в единия и ваниловата в другия, реже се връхчето на плика и в намаслена и набрашнена форма слагате на дъното по дължина наполовина какова, наполовина ванилова смес. Може да се направи направо с тенджерките.Хващат се за дръжките с двете ръце и се налива по дължината на формичката едновременно от двете. На втория ред разменяте – върху бялата смес изливате какаова, а върху какаовата - бяла. Слагат се във фурната. Пече се от 30 да 45 мин, според фурната. Проверява се, както се проверява кекс - с пръчица. Винаги се разпуква отгоре, и то доста. Пече се във форма 12/30/8.

петък, 8 август 2008 г.

Свинско със зеленчуци


Продукти:


500 г свинско месо
3-4 големи глави лук
3 големи моркова
300 г гъби
2 пресни чушки
1 тиквичка
2 с.л. мед
соев сос
1 к.ч. бяло вино
черен пипер


По принцип приготвям тази рецепта по долуописания начин, но днес реших да не режа месото, а да сложа пържоли. Получи се много вкусно!

Месото се реже на тънки пръчици и се маринова с меда, 4 с.л. соев сос и 1/2ч.л. сол. Оставя се да престои няколко часа.Лукът се реже на полумесеци, а останалите зеленчуци на жулиени.В малко загрято олио запържвате месото до готовност. В същата мазнина пържите всички зеленчуци поотделно. Накрая смесвате месото и зеленчуците и добавяте бялото вино. Когато то изври добавете още соев сос. Аз подправям само с чер пипер.Става много ароматно и вкусно.

По желание може да се добави и една малка заквасена сметана, след като изври виното.

Милинки





Продукти за тестото:


около 1 кг. брашно
2 пакетчета суха мая
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
2 с. л. олио
400 мл топла вода
200 мл топло мляко
200 г сирене (натрошено)



За заливката:


200 мл олио
3-4 с.л. брашно
около 300 г сирене (може и повече, според вкуса)



Към топлото мляко добавяте маята, захарта и 7-8 с.л. брашно. Оставяте 10 минути да се образува шапка. Правите кладенче в брашното и изсипвате маята, водата, олиото и сиренето и солта. Омесвате меко тесто. Оставяте да втаса. От тестото се правят малки топчета, колкото яйце и се нареждат едно до друго в намаслена тава. Отново се оставят да втасат.През това време се приготвя заливката.В сгорещеното олио се добавя брашното, като се внимава да не прегори. Сваля се от огъня и се прибавя натрошеното сирене.С тази смес се заливат топчетата. Пекат се до порозовяване.


Да Ви е сладко!

четвъртък, 7 август 2008 г.

Картофено руло с шунка и гъби


Рецепта на Пепчо от Гответе с мен!


Продукти:


около 1 кг картофи
3 яйца
подправки - чубрица, копър и черен пипер
1/2 пак. масло
150мл прясно мляко
200гр сирене
сол на вкус

За плънката:

300гр шунка или колбас
5-6- кис.краставици
250-300гр гъби
200-300гр кашкавал
1-2 с л олио

Картофите се сваряват, обелват и намачкват докато са топли. Прибавят се яйцата, маслото и прясното мляко и обърква добре. Прибавят се и подправките и начупеното на едро сирене, посолява се. Гъбите се сваряват за 3-4 мин в подсолена вода. Застила се правоъгълна тава за печене с хартия и намазва хартията с олиото. Разстила се картофената смес по хартията - дебелина не повече от 1.5см и поставя в загрята фурна на 220* да се запече за около 15-20 мин. През това време се нарязват шунката/колбаса, краставиците, гъбите и кашкавала. Разбъркват се и поставят върху картофите и запича за още 8-10 мин Изважда се и заедно с хартията поставя на кърпа. Докато е топло се завива на руло и стяга добре с ръце. Завива се стегнато в кърпата и оставя да постои 10 мин да поизстине малко. Развива и се реже - колкото е по-студено, толкова по-лесно се реже.

вторник, 5 август 2008 г.

Пиле с доматен сос





Допълвам тази публикация с още една идея за пиле с доматен сос и печени чушки.
Много бързо, лесно и вкусно се получава. Затова ще сложа и този мързелив начин на приготвяне.

Продукти:

половин пиле, нарязано на порции
1 буркан консервирани домати или обелени и нарязани на парченца
5-6 печени чушки
1 малка глава лук
1 морков
5-6 скилидки чесън
3 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. брашно
черен пипер
1 равна с.л. чубрица
1 ч.л. риган
сол
магданоз за поръсване

В керамична тава или друг подходящ съд се смесват ситно нарязания лук, морковите, нарязаният на ситно чесън, доматите и нарязаните на парченца печени чушки и подправките. Олиото се загрява и в него за кратко се поставя леко посоленото месо, колкото да се запечата. След това  месото се поставя в тавата при доматите. В останалата мазнина се слага червения пипер и брашното, разбърква се на огъня, докато се разтвори и се изсипва върху месото и доматите.
Пече се на 180* докато сосът изври до готовност и месото се изпече добре.
Поръсва се с пресен магданоз.

Много мързелива гозба, но повярвайте, чудно вкусна. Особено с хубав хляб :)



А ето и по-стария метод на приготвяне :)










Продукти:
1 пиле
около 1 кг. домати(може и повече)
2-3 глави лук
1 морков
1 чушка(зелена)
1 резен целина
1 ч.л. червен пипер
черен пипер на зърна
1 с.л. чубрица
3-4 дафинови листа
3 с.л. брашно
магданоз

Пилето се реже на порции, а всички зеленчуци на ситно. Доматите се обелват и се нарязват или се настъргват. Пилето се задушава в малко мазнина. Прибавят се лукът, морковът, чушката и целината. След като са се задушили добре се добавят солта, червения пипер, дафиновият лист и черния пипер. Изсипват се доматите и ястието се вари на слаб огън до сгъстяване на соса и увиране на месото. Прибавя се чубрицата. Брашното се прави на кашичка с малко вода и се прибавя към соса. Оставя се за на котлона колкото да заври и се поръсва обилно със ситно нарязания магданоз.

Пълнозърнести питки и пърленки на фурна



Продукти:

2 1/2ч.ч. топла вода
1 пак.(7гр) суха мая
1 с.л. мед
2 1/2 ч.ч. брашно тип 500
3 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сол
2 с.л. олио

Маята се разтваря във водата и се прибавя медът. Оставя се да шупне - около 10 минути. Брашната се пресяват и се смесват със солта. Прави се кладенче и се излива маята. Меси се еластично тесто(около 10 мин.). Оставя се да почине 15 минути, след което се прехвърля в намазана с олиото купа, като трябва да се намасли тестото от всички страни. Втасва докато удвои обема си или около 2 часа. Това за тестото. След като втаса, аз го разделих на две части. Едната част намесих пак и я разделих на 6 топчета, които наредих в намазана с олио тава и оставих да втасват. Другата част също разделих на 6 части. Всяко топче разточих на тънко кръгче - около 3мм., с помощта на брашно и поставих в тава, застлана с хартия за печене.(събират се по две в тава) Сложих в силно загрята фурна. Пече се около 4 минути, след което се обръща от другата страна за около минута. Изваждат се и се увиват в кърпа.През това време другите питки вече са втасали. Мажат се с вода и се поръсват със сусам. Пекат се в загрята фурна.

Добър апетит!

Източник:Best bread recipes

Домашна месена торта


Продукти за блатовете:

1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.ч. захар
3 яйца
1/2 ч.ч. олио
щипка сол
около 1 кг. брашно

За крема:

2 литра прясно мляко
20 с.л. захар
20 с.л. брашно
125 гр. краве масло
4 ванилииоколо
2 ч.ч. смлени орехи
От изброените продукти за блатовете се меси меко тесто. Разделя се на 7 топчета. Топчетата се разточват на тънки блатове, като се използва повече брашно. Блатовете се поставят в суха тава, която е обилно поръсена с брашно и се пекат. Печенето става много бързо-до 4-5 минути за блат.Крем: Млякото се слага да заври със захарта. Брашното се размива на каша със студена вода и се прибавя към в млякото. Бърка се хубаво докато заври. После се прибавя маслото и ванилията.Блатовете се мажат с много горещ крем. Отгоре се поръсва със смлените орехи. Оставя се да престои поне 12 часа, за да поеме хубаво крема и се консумира след това.

понеделник, 4 август 2008 г.

Пай с конячни сливи


Това е една много хубава рецепта на Йоли от Гответе с мен! Мила Йоли, благодаря!


Продукти:


180 гр.меко масло
180 гр.пудра захар
3 яйца
300 гр.брашно
2 ванилии
1 ч.л.бакпулвер
настъргана лимонова кора
овесени ядки за поръсване
800 гр.сини сливи
4-5 с.л. коняк
кафява захар за поръсване

Почистете сливите от костилките и ги нарежете на четвъртинки. Полейте ги с коняка и ги оставете да се мариноват половин час , като от време на време ги разбърквате. Отцедете плодовете в цедка и запазете отделилия се коняк. Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно. Сипете ванилията , лимоновата кора и коняка от сливите. Накрая , с внимателно бъркане прибавете и брашното , предварително пресято с бакпулвера. Постелете правоъгълната тава от фурната с хартия за печене. Изсипете тестото и го разтелете равномерно. Наръсете с овесените ядки . Отгоре плътно набодете резенчетата сливи. Поръсете с кафявата захар и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170* фурна. Сервирайте паят охладен и нарязан на квадрати.

неделя, 3 август 2008 г.

Вегетарианска мусака

Продук-ти:

2 патладжана (около 500гр.)
1 тиквичка
около 350 гр. картофи
1 глава лук
1 глава чесън
3-4 домата
1 морков
1 к.ч. ориз
6 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 зеленчуков бульон
1 с.л. чубрица
сол и черен пипер на вкус

Заливка:

1/2 кофичка кисело мляко
4 яйца
3 с.л. брашно
щипка сода

Патладжаните се нарязват на кубчета, посоляват се и се оставят за около час да се изцеди горчивият сок. Останалите зеленчуци се нарязват на ситно, а доматите се настъргват. Всички подукти се смесват.Патладжаните се измиват и се добавят към останалите зеленчуци. Слагат се подправките, олиото и сол на вкус. Всичко се разбърква много добре. Налива се вода да покрие зеленчуците. Слага се в загрята фурна да се пече. Ако е нужно по време на печенето се прибавя още вода. Продуктите за заливката се разбъркват заедно. Когато се изпече мусаката, се залива със заливката, връща се във фурната и се пече само отгоре до зачервяване.

събота, 2 август 2008 г.

Баница със сирене и прясно мляко




Днес реших да пробвам нова рецепта за баница. Замених киселото мляко с прясно и изпекох корите предварително, и определено не сбърках. Получи се една много вкусна баничка. Опитайте и вие!


Продукти:

500 гр. кори за баница
6 яйца
11/2 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. олио
350 гр. натрошено сирене
2 щипки захар

Корите за баницата се накъсват на парченца в тавата, в която ще се пече баницата и се слагат да се запекат в гореща фурна, като се разбъркват 2-3 пъти. Останалите продукти се смесват и с тях се заливат вече изпечените кори. Всичко се разбърква, за да стане равномерно и баницата се пече до порозовяване.

Това е. Много бързо и много вкусно!


петък, 1 август 2008 г.

Пенкейкс с фъстъчено масло



Преди няколко дни дъщеря ми ми казва: "Мо-ля те, мамо, направи ми американ -ски палачинки с фъстъчено масло, мед и банани!" След първоначалното изумление :) разбрах, че е видяла някой да яде такива в един филм. И съответно се разтърсих за рецепта в нета. Днес дойде врема да и предложа пенкейкс за следобедна закуска.

Продукти:

1 1/4ч.ч. брашно

2 с.л. захар

2 1/2ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сол

1 1/4 ч.ч. прясно мляко

1/3 ч.ч. фъстъчено масло

3 с.л. разтопено масло

1 яйце

Всички сухи съставки се смесват. Яйцето се разбива леко и към него се прибавят млякото, фъстъченото масло и разтопеното масло. Тази смес се изсипва бавно при сухата смес и всичко се разбърква добре. Тиган се намаслява леко и в него се изсипват 5 с.л. от сместта. Пържи се от двете страни. Сервират се поляти обилно с мед и с банани отгоре.

Да ви е сладко!

източник: about.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...